Gözde sulanma göz yaşının fazlalığı yada göz yaşının atılmasıyla ilgili olabilmektedir. Göz yaşı, göz küresi yüzeyini ve korneayı kaplar. Göz yaşı tabakasıyla ilgili problemlerde bulanık görme, irritasyon ve sulanma, çapaklanma sorunu yaşarız.
Sulanma yada epifora şikayeti olan hastalarda göz yaşı üretimiyle ilgili yada göz yaşı atılımıyla ilgili problem olabilir; kuru göz, blefarit, kapakta içe yada dışa dönüklük (entropion, ektropion), göz yaşı kanalı (nasolakrimal kanal) tıkanıklığı bu sorunlar içinde sayılabilir
Göz yaşının atılmasıyla ilgili en sık gördüğümüz rahatsızlık göz yaşı kanlının tıkanıklığıdır. Sonradan gelişebilir yada doğumsal bebeklikten itibaren olabilir. Doğuştan olmayan gözyaşı kanalı tıkanıklığının çoğunlukla sebebi belli değildir. Tıkanıklığın yeri, gözyaşı kesesi ile kanalın birleşim yerindedir. Kadınlarda daha sık görülmektedir. Nadiren bu bölgenin yaralanma veya tümörleri de gözyaşı kanalında tıkanıklığa neden olabilirler. Belirtiler önce zaman zaman sulanma ile başlar; daha sonra sulanma sürekli olur ve birlikte çapaklanma görülür. Dakriosisitit denilen göz yaşı kanalı enfeksiyonu gelişebilir; buda gözün alt iç kısmında şişlik ve kızarıklık olabilir, çok ciddi enfeksiyonlara ilerleyebilir. Antibiyotikli damlalar sadece çapaklanmayı geçici olarak önler. Tedavisi ameliyattır.
Göz yaşı kanalı ameliyatı?
Göz yaşı kanalı ameliyatlarına dakriosistorinostomi (DSR) adı verilir; gözyaşı kesesinden buruna doğru yapılan yeni bir kanalla tıkanıklık bölgesi bypass edilmiş olur. Genellikle genel anestezi altında ayaktan uygulanır, aynı gün taburcuğu yapılır Bu işlem ciltten (eksternal) ya da burundan girilerek (endoskopik) yapılmaktadır. Bazı durumlardan silikon tüp takılması gerekebilmektedir, bu da kanalikül adı verilen göz yaşının iletimi sağlayan ince kanallarda darlık yada tıkanıklık olduğu durumlarda uygulanır.
Sağ göz yaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle tekrarlayan enfeksiyon, kese bölgesinde şişlik izlenen bir hastamız.
Hastalarımız yara yerinde iz kalabilir korkusu yaşamaktadır fakat yara yerinde her hangi iz genellikle kalmamaktadır.
Daha ayrıntılı bilgilendirme için Op. Dr. İlke Bahçeci Şimşek ile bağlantı kurabilirsiniz.