Kaş, göz kapakları ve yüzün hareketlerini sağlayan sinirin (fasiyal sinir) herhangi bir nedenle çalışmaması sonucunda yüz felci oluşur. Bu durum doğuştan olabileceği gibi, tümör, enfeksiyon, yaralanma ve damar hastalıkları sonucunda da ortaya çıkabilir. En sık görülen şekli, "Bell paralizi" olarak adlandırılır ve sebebi belli değildir.
Bell paralizi genellikle birkaç hafta ile birkaç ay arasında düzelmektedir.
Diğer durumlarda, hem felce neden olan sebeplerin tedavisi, hem de felcin neden olduğu bozuklukların düzeltilmesi gerekir. Yüz felci tek ya da iki taraflı olabilir. Tutulan tarafta kaş düşer; göz kapağı kapanamaz ve göz kırpma bozulur. Ayrıca gülme, dişlerini gösterme, yanaklarını şişirme gibi hareketleri de yapamazlar.
Geçici felç durumunda gözü korumak amacı ile tıbbi tedavi uygulanır. Kalıcı felçte ise, tıbbi tedavinin yanı sıra üst göz kapağına altın ağırlık yerleştirme, kapanamama ve şekil bozukluklarını düzeltmek için değişik cerrahi tedaviler uygulanmaktadır.
Üst göz kapağını düşürme, alt göz kapağına greft koyarak yukarı doğru kaldırılması ameliyatları yapılabilir. Bu şekilde üst göz kapağının korneayı daha fazla örtmesi sağlanabilir.
Tutulan tarafta kaş düşer; göz kapağı kapanamaz ve göz kırpma bozulur
Sağ üst göz kapağına altın ağırlık yerleştirilen bir hastamız alt fotoğrafta. Altın ağırlığın kozmetik başarısı diğer yöntemlere göre daha düşük.
Daha ayrıntılı bilgilendirme için Op. Dr. İlke Bahçeci Şimşek ile bağlantı kurabilirsiniz.